Uttershow i Gysinge

Jag hade hört rykten om att det för närvarande ska hålla till två uttrar i Dalälven vid Gysinge som bjuder på rätt fina uppvisningar om man har tur, så jag var givetvis sugen på att åka dit och titta jag med. När jag kom dit på morgonen hittade jag rätt snart en utter i en av de första älvfårorna en bit innan Gysinge, den dök efter byten och låg sen på rygg och snaskade på sin frukost, så som man sett på TV att uttrar gör. Jag har sett något tiotal uttrar i Sverige och den här upplevde jag som den största av dem, så gissningsvis var det en hane. Tankarna gick lite åt sjöodjur när huvud, rygg och svans stack upp på olika ställen i vattnet.

Efter ett par dyk försvann plötsligt uttern, den måste ha bestämt sig för att det fick vara nog med iakttagande nu, och passade på att simma iväg en längre sträcka i samband med att den dök. Framme i själva Gysinge syntes inga uttrar alls till, där var bara ett par strömstarar som inte alls var särskilt nöjda över att behöva dela platsen med en artfrände.

När jag några timmar senare återvände till lokalen såg det genast mer lovande ut för i snövallen intill vägen låg en fotograf med sin stora kamera riktad ner mot vattnet precis framför sig. Och där var uttrarna! Honan med sin fjolårsunge som flera av mina vänner och bekanta fått så fina bilder på under senaste månaden. Jag hade varit beredd på att det skulle bli långdistansobsar men här låg nu uttrarna och dök på bara ett par tiotal meters håll! De verkade inte bry sig ett skvatt om att människor passerade på vägen strax ovanför dem och att vissa av oss förtjust smög omkring med kameror. Nej de bara fortsatte fiska helt obekymrat och en av dem knatade även upp på en ö av is en stund så att man fick se hela djuret.

På en av de bilder jag tidigare sett av uttrarna hade fotografen lyckats fånga uttern mitt i ett språng. Jag kände inte till att uttrar kunde hoppa så i vattnet och det vore naturligtvis en dröm att få se något sådant själv. Rätt vad det var så hände det! När ena uttern kom upp från ett dyk så kastade den sig uppåt med full fart och påbörjade genast ett nytt dyk, så att hela rörelsen blev ungefär som ett delfinhopp över vattnet. Wow! Så mäktigt att få se detta! Efter en stund lyckades jag även fånga några snygga simhopp på bild och lyckan var total.

Så länge som isen ligger på Dalälven och det bara finns öppet vatten på vissa ställen, är det nog goda chanser att uttrarna håller sig kvar vid Gysinge och jag kan absolut rekommendera ett besök där nu! Det är verkligen inte var dag man får chansen att se utter så fint, ett djur som minskade kraftigt i Sverige på grund av biotopförändringar, jakt och miljögifter men som nu till viss del har återhämtat sig.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.