Hitta ut

I Uppsala län finns mängder av fina naturreservat, friluftsområden, smultronställen och vandringsleder. Vill du få tips på var du ska åka? Vi hjälper dig gärna att hitta ut.

Här har vi samlat länkar till sidor med bra naturinformation. Inne på Biotopia har vi även en stor samling foldrar och broschyrer om naturområden i hela länet.

Titta också under länkarna till vänster!

Smultronställen och andra naturområden

I appen Naturkartan Uppsala län, eller på hemsidan naturkartan.se/uppsalalan hittar du utförlig info om naturreservat, friluftsområden och smultronställen i länet. Du kan se kartor över vilka anordningar som finns i områdena och söka områden utifrån dina önskemål om tillgänglighet, service och aktiviteter.

Upplandsleden

Genom Uppsala län går den drygt 50 mil långa Upplandsleden. Här kan du vandra från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. I söder går vandringen genom ett öppet jordbrukslandskap. Längre norrut kommer du till vidsträckta skogar, historiska bruksorter och doftande myrmarker.

Naturreservat i Uppsala län

På Länsstyrelsens hemsida hittar du information om alla naturreservat i länet.

Linnéstigarna

Ge dig ut på en vandring i Carl von Linnés fotspår. Sju av stigarna utgår från centrala Uppsala, en ligger lite längre bort, nära Jumkil nordväst om Uppsala.

Klicka på länken i vänstermenyn och läs mer om Linnéstigarna.

Fjärilsstigen

I naturreservatet Hågadalen-Nåstens i utkanten av Uppsala finns en naturstig med tema fjärilar. Stigen går genom en av de allra artrikaste fjärilsmiljöerna i Sverige.

Klicka på länken i vänstermenyn och läs mer om Fjärilsstigen.

Skyddad natur

I kartverktyget Skyddad natur hittar du information om alla skyddade områden i Sverige och Sveriges Natura 2000-områden. Här finns även beslutsdokument med föreskrifter mm.