Dags att cykla vidare

Under det här året har min cykelkondis successivt blivit allt bättre och för några veckor sen gav jag mig på ett projekt som jag för bara ett par år sen knappt trodde var möjligt. Att cykla till Fågelsundet. Tolv mil fram och tillbaka.

Det var en solig men lite svalare dag, så det var ren njutning att ge sig ut på en långtur och det gick förvånansvärt bra. Efter bara 3,5 timmar var jag framme vid havet, inte trött alls. Som vanligt hände det inte alltför mycket men att se en havsörn sno en stor fisk från ett par havstrutar var skoj liksom att få se en liten grupp tobisgrisslor guppa långt ute på vattnet. När det slutligen kom en flock med röda, granna kustsnäppor hyfsat nära stranden var jag helt nöjd med utflykten. Bara att sitta en hel dag och blicka ut över havet var ljuvligt.

Så ett par veckor senare fick det bli en ny långtur med cykeln, denna gång till Rossholm. Mer svårtillgängligt men otroligt vackra gamla knotiga tallar på fåriga klippor. Inte heller denna dag hände det särskilt mycket men ett par kustlabbar kom fint nästan rakt över huvudet på mig och efter fyra timmars väntan flög tre roskarlar förbi. Den arten är numera riktigt svår att hitta så det gladde extra mycket. Även vetskapen om att jag tagit mig ända ut hit till kusten, sex mil hemifrån, endast med cykeln som hjälp gjorde mig upprymd av glädje. Tänk vilka möjligheter som öppnar sig nu när jag kan cykla så långt som 12 mil på en dag!

Det här blir mitt sista inlägg, efter 5,5 år som naturbloggare är det dags att runda av. Biotopia har andra planer för framtiden, exakt vad är ännu inte helt klart, men håll utkik här på hemsidan. För den som kommer sakna Naturbloggen kan jag tipsa om att det finns en bok att köpa hos Biotopia, ”Mina äventyr i Upplands natur”, där tolv av mina blogginlägg är samlade. Kanske en lämplig present eller julklapp till nära och kära?

Själv kommer jag att fortsätta med mina spännande långturer på cykeln och andra givande äventyr i naturen, även om jag inte längre delar med mig av dem här. Och jag hoppas att jag har kunnat inspirera er läsare till att också ge sig ut och utforska allt intressant som finns där ute, gärna till fots eller på cykel.

Tack för mig!

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.