En kolibri i trädgården

En morgon nyligen när jag satt ute i trädgården och åt frukost, fick jag se hur en kolibriliknande varelse svärmade kring krolliljorna. Jag förstod genast att det var en nattfjäril, någon slags svärmare (mycket passande namn!), och skyndade in efter kameran. Det var en riktigt bamsig sak och jag noterade att den hade finrandig kropp och snyggt rödgulsvartmönstrade vingar. Rastlöst rörde den sig mellan liljeblommorna och sökte efter nektar, stillastående i luften framför dem. Sen drog den plötsligt iväg lika snabbt som den dykt upp. Jag har aldrig sett denna fjäril tidigare, men med hjälp av en bra fjärilsbok kunde jag snabbt få reda på att det var en brunsprötad skymningssvärmare. Det här är nog så nära den exotiska fågeln kolibri man kan komma här i Sverige.

Några dagar senare var jag ute på cykeltur och det dröjde inte länge innan jag fick se en första sälgskimmerfjäril. Sen blev det raskt en till och en till och ytterligare en och… Utmed en sträcka på bara några kilometer såg jag så många som 19 sälgskimmerfjärilar! Det är helt otroligt, det är bara ett år sedan som jag började se sälgskimmerfjärilar här hemmavid och nu har de redan blivit så talrika att det inte är någon större svårighet att finna arten. Tar man en cykeltur utmed någon grusväg i norra Uppland en fin sommardag nu i juli, så är man så gott som garanterad att få se den stora, vackert blåskimrande fjärilen.

Brunsprötad skymningssvärmare och sälgskimmerfjäril, det är nästan så man skulle kunna tro att de rymt från något fjärilshus med tropiska arter. Men icke, så här fascinerande insekter finns även i den svenska naturen!

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.