Orkidéer, asknät och kungstroll

Under ett par av de där värsta, riktigt heta försommardagarna gav jag mig ut på fjärilsskådning. Första turen med hopp om att få se den ovanliga asknätfjärilen. Det gick lysande, jag fick se flera exemplar av den snyggt svartorangemönstrade arten och bonus blev några orkidéer, såväl nattviol som skogsnycklar. Dessutom var det rätt gott om hagtornsfjärilar som kom glidande fram längs skogsbilvägen. Enstaka behagade landa så det blev chans att fota denna grafiska skapelse också.

Nästa tur hade jag främst en trollslända som målart, nämligen kungstrollslända. En frodig skogsbäck kändes extra hett och efter idogt spanande fick jag en skymt av en stor trollslända som landade under ett vassblad. Kunde det vara…? Jaaa, kungstrollslända! Omisskänslig med sin stora, svartgulrandiga kropp. Vilken snygging! Bonus denna gång blev några pampiga makaonfjärilar och ett imponerande bestånd av guckusko. Det är flera år sedan jag såg guckusko senast och jag känner alltid en särskild vördnad inför denna otroligt läckra orkidé, som genom att lura ner insekter i skon ser till att få pollineringen fixad. Att den 30-gradiga värmen höll myggen borta gjorde ingenting, det hade nog varit olidligt att fota orkidéer annars.

Under en cykeltur igår satt mängder av amiraler på grusvägen och snart kommer skimmerfjärilarna. Det är härliga fjärilstider som stundar nu!

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.