Sensommarkväll vid Vendelsjön

Lördagkvällar kan man tillbringa på många sätt, bland annat genom att stå i fågeltornet vid Vendelsjön och se hur tranor och grågäss börjar röra sig söderut, samtidigt som unga ladusvalor far fram och tillbaka över en, fint upplysta av kvällssolen. Jag fick dessutom sällskap av en fiskgjuse som hade tänkt ta sig en kvällsfirre och medan jag var fullt upptagen med att försöka få bra bilder på den så hörde jag hur det blev ett fasligt liv på gässen. Jag förstod att en havsörn var på gång och motvilligt släppte jag fiskgjusen och fick se hur en gammal havsörn kom flygande på rätt nära håll.

Det var otroligt fint ljus och jag hade svårt att slita mig därifrån, trots att klockan började bli mycket och den friska vinden var sval och skvallrade om en annalkande höst. Både svalorna och förbiflygande ringduvor färgades läckert gulrosa av den nedgående solen. Tranorna skriade och flock efter flock med gäss lyfte och försvann bort mot solnedgången. Till sist fick även jag pallra mig därifrån, jag ville inte gärna behöva cykla i mörker, och när jag gick tillbaka mot parkeringen njöt jag av hur vackert den lågtstående solen lyste genom tistlarna i kohagen. En magisk sensommarkväll.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.