Ringmärkning på schemat

I morse stod det ringmärkning på schemat för de som läser kursen Faunistik på Uppsala Universitet. Kursen handlar om att lära sig känna igen alla Sveriges ryggradsdjur, och ringmärkning ger en chans att titta lite närmare på fåglar. Studenterna på årets kurs kom både från Sverige och andra länder, så vi fick prata engelska.
Vi började kl. 05.30 och satte upp ett nät i trädgården till vaktmästarbostaden. Vi satte också ett nät vid fågelmatningen. Klockan 6 fick vi vår första fångst, två pilfinkar fastnade i trädgårdsnätet. Vi ringmärkte och gjorde ett försök att könsbestämma dem. Pilfinkar kan könsbestämmas om man tittar på kloaken och hanar har en större kloak. Vissa arter, t.ex pilfinkar har nämligen likadan fjäderdräkt, så då måste man ta till lite andra knep. Vi fångade sedan en gråsparv som var en hane. Hos gråsparvar ser man lätt skillnad på könen på vuxna fåglar. Hanarna är gråa uppe på hjässan och har en stor svart fläck nedanför näbben.Vi fick också en blåmes, en koltrast, en björktrast, en grönfink och till sist tre talgoxar. Två av talgoxarna var ringmärkta sedan tidigare av oss. Eftersom de var stationära och häckade i parken, satte vi på två färgringar. En blev orange, och en blev lila. När jag kollade registret kunde jag se att de ringmärkts samma dag, den 30/10 2013, hanen var då vuxen (2 år eller åldre), och honan var av årets kull. Nu var alltså honan på sitt andra kalenderår och hanen var tre år. Det var också vad vi hade kommit fram till när vi åldersbestämt dem på dräktkaraktärer utan att veta åldern, så det kändes ju bra att vi lyckats pricka rätt.

Ålders och könsbestämning är lite klurigt och olika arter har ofta olika kännetecken man ska leta efter. Det finns bra websidor med bilder och förklaringar, t.ex. den här sidan som innehåller information om hur man bestämmer ålder och kön på ett stort antal europeiska fågelarter. För den som jobbar med ringmärkning är Svenssons bok alltid med i utrustningen. Där finns inga foton, men många teckningar på karaktärer som man kan använda.
Sammanlagt blev dagens fångst alltså tolv fåglar i näten av sju olika arter. Vi kände oss nöjda när vi plockade ner näten vid 8.30 tiden.
Text av Karin Lindström