En lyckad fångstdag!

Lite grått men ganska vindstilla var det på morgonen när vi slog upp näten, så det kändes lovande. Det var inte mycket fåglar vid mataren som i onsdags, men de skulle nog dyka upp. Vi satte upp två stycken nät, ett vid mataren och ett längst staketet till vaktmästarbostaden. Vi hade visserligen inte fått något alls i staket-nätet häromdagen, men det kändes värt att testa igen. Om inte annat för att öva nätuppsättning.

På morgonen fastnade det fåglar i lite lagom takt. Talgoxe, Nötväcka, grönfink och pilfinkar lät sig fångas. Vi fångade en blåmeshona som var märkt sedan tidigare. Det visade sig vara den allra första blåmes vi märkt i parken, och fågeln fångades 2010. Den måste alltså vara 4 år gammal hona, som häckat i parken sedan dess. Det är en ganska imponerande ålder för en blåmes!

Vi fick också några riktigt coola fåglar. En utav stadsduvorna fastnade i nätet, men den fick ingen ring utan vi släppte den. Vi fångade en steglits, som alltid imponerar med sin färgprakt. Johan och Gustaf kom plötsligt springande och berättade att vi fångat en skata i staket-nätet! Själv har jag aldrig fångat en skata tidigare, så det var riktigt spännande att se på nära håll. Kråkfåglar har alltid imponerat mig eftersom de är så smarta och därmed också svårfångade, så det här var en helt ny art för alla som var med och fångade (Mattis, Gustaf, Johan, Anders och Debra). Skatan fick en ring och vi bestämde den till en adult (vuxen) fågel med hjälp av färg och mönster på två av vingpennorna.

Morgonen hade varit riktigt lyckad, och vi gjorde oss redo att stänga näten, när plötsligt en stor flock pilfinkar flög in i det samtidigt. Vi bestämde oss för att snabbt sätta på ringar på dem och alla som kunde fick hjälpa till att plocka fåglar ur nätet.

Sammanlagt fångade vi 40 st nya individer, och vi fick 2 återfynd.

Talgoxe
Nötväcka
Grönfink
Pilfink
Gråsparv
Blåmes
Skata
Steglits
Entita
(+Stadsduva)
Allt som allt blev det en riktigt lyckad fångsdag!

Text av Karin Lindström