Ringmärkning på Bioblitzen och ett återfynd

På årets Bioblitz Linné fick vi med gemensamma krafter till en ringmärkning vid Ultuna. Det blev ett riktigt samarbetsprojekt och förutom Biotopia var det med ringmärkare både från SLU och Uppsala Universitet. Det var roligt att träffa så många andra som på olika sätt höll på med ringmärkning. Tiden vi hade satt för visning var kl 06.00 på söndag morgon den 20/5. Vi satte upp 8 st nät både nära vattnet och på en äng en liten bit upp på åsen. Det kan vara lite klurigt att placera ut näten på ett nytt ställe. Det man letar efter är en plats med lägre buskar för att fåglarna ska flyga lite lägre. Näten ska också vara helt eller delvis i skugga för att bli så osynliga som möjligt. Det kom flera intresserade som tittade på när vi tömde näten och satte ringar på fåglarna.

Det här blev dagens fångstrapport: Fint väder, nästan vindstilla. Vi hör gök, näktergal och gräshoppsångare, samt ser en bäver simma förbi. Med 8 nät mellan ca 5:30-8:30 fick vi entita 1, svartvit flugsnappare 2, stenknäck 1, blåmes 1, talgoxe 2, näktergal 1, trädgårdssångare 3, större hackspett 1 = 12 av 8 arter, dvs lagom lite/mycket och en trevlig artblandning. 

Samma helg som Bioblitzen kom även ett mail från Ringmärkningscentralen. En av nötväckorna som hade ringmärkts i Vasaparken hade hittats död i en vattentunna på Arosgatan. Det var en varm helg, så troligen var fågeln törstig och hade lyckats komma in i en vattenbehållare som den inte kunde ta sig ur. Vilken otur!