Ringmärkning i parken

Nu har det gått ett tag sen vi ringmärkte i parken. På grund av en trasslande hemsida så blir den här rapporten nu istället. Det var morgonen 16 april som vi samlades tidigt på morgonen för att ringmärka fåglar. Vi satte tillsammans upp 2 st nät, ett vid fågelmatningen och en längs med buskarna mot staketet till vaktmästarbostaden. Båda näten fungerade riktigt bra. Det var vindstilla och ganska soligt, men nätet längst med staketet skuggades av buskar och var svårt att upptäcka.

Vi fick tre koltrastar och en björktrast. Vi fångade även en tamduva, som vi släppte. Fyra stycken grönfinkar, två blåmesar och en talgoxe.

Idag, en månad senare 21 maj hittade jag en död fågel på trottoaren utanför och jag kände direkt igen den som en av de koltrastar vi fångat. När jag kollade ringen så stämde det med vad jag trodde. Fågeln hade blivit påkörd av en bil och vingen var bruten, men i övrigt såg den fin ut. Jag rapporterade in den sorgliga händelsen till ringmärkningscentralen. När vi började projektet med ringmärkning i Vasaparken så var en av frågorna vi hade hur fåglar i stan dog. Vi kan konstatera att trafiken skördar många fågeloffer, åtminstone i kvarteret runt Biotopia.