Ringmärkning och morgonkaffe

Fredagen den 13:e mars satte vi klockan på tidig uppstigning och gjorde årets första ringmärkarinsats i Vasaparken. Vädret var riktigt bra för ringmärkning, svaga vindar och lite molnigt på morgonen. Sen kom vårsolen och värmde upp oss. Vi började sätta upp de två näten vid 6:00 och vid 7:00 kom de första gästerna som ville titta på. Då var näten precis klara att fällas ut. Eftersom det kan vara kyligt på morgonen hade vi bryggt en kanna kaffe till våra besökare.

Den första halvtimmen blev ganska intensiv, det ramlade in en hel del fåglar i näten som vi fick ta hand om. Det kan vara lite pilligt att få ut fåglar ur nätet, och idag var det dags för Anastasia på Biotopia att skaffa sig lite erfarenhet av detta moment. Hon har tidigare ringmärkt ungar av sillgrisslor på Stora Karlsö, men där fångades fåglarna med hjälp av snara. Efter några försök lyckades hon alldeles på egen hand plocka ut en fågel ur näten och kände sig väldigt nöjd. En fågel i handen är bättre än 10 i skogen!

Vi fick sammanlagt 15 fåglar på morgonen, och de arter som vi fångade var talgoxe, nötväcka, blåmes, pilfink och gråsparv. Jag hade hoppats på grönfink som är min favoritfågel, men de ville inte fastna i näten idag. En av fåglarna var ringmärkt sedan tidigare av oss. Det är alltid lite spännande att få ett återfynd, så vi kollade upp vilket år den var märkt. Det visade sig att fågeln var märkt av oss 2018, och då var den redan inne på sitt andra levnadsår. Så nu var den alltså fyra år, vilket är ganska hög ålder för en talgoxe!

/Karin