Prao med ringmärkning – Silva berättar

Min sista prao dag började med ringmärkning. Jag hade aldrig varit med förut, därför tyckte jag att det skulle bli mycket spännande. Jag heter Silva och går i åttan på Kvarngärdesskolan. Jag valde att praoa här vecka 13 därför att jag tycker om naturvetenskap och djur, och för att jag ville prova på att märka fåglar.

Klockan 9:20 en solig fredags morgon gick Karin och jag ut och började sätta upp ett nät. Solen sken starkt och fåglarna sjöng glatt. Det var tyvärr väldigt få fåglar ute vid fågelbordet, fast vi skulle nog fånga något. Vi valde att sätta upp ett till nät, som vi senare märkte var tur. Vi gick en runda för att se om vi hade fångat någon fågel, då såg vi en vacker grönfinkshona som sprattlade uppe i ett av näten. Jag fick hjälpa Karin med att märkta, väga, mäta och hålla grönfinken. Honan var väldigt fin och ovanligt gul. Vi visade upp henne innan vi lät henne flyga iväg.

Tiden gick när vi satt i solen och väntade. Jag tyckte fortfarande det var lika spännande att se vilka fåglar som hade fastnat. Fåglarna flög över, under och förbi nätet, de fastnade inte i nätet. Klockan 11:00 gick vi till det andra nätet där vi såg två koltrastar. En hona och en hane. Honan hade fastnat i nätet och hanen försökte hjälpa henne. När vi kom sprang hanen iväg. Vi märkte koltrasten och visade henne för några mycket små barn. Karin och jag trodde båda att koltrastarna skulle få små söta ungar snart!
Karins iphone visade tiden 11:30 när vi fångade nästa fågel. Vi märkte en liten busig pilfink som försökte rymma. Snart därefter försökte en talgoxe slita sig ur ett nät. På bilden försöker den bita Karin! Talgoxen ville också flyga iväg. Vi såg att den redan var märkt. När Karin tittade i sin mapp såg hon att de märkte den på Biotopia år 2011. Det var den sista fågeln som fastnade innan vi tog ner näten. Det var kul att vara med och märka fåglarna, en ny upplevelse!

Text av Silva, Prao på Biotopia