Aprilmorgon med fågelfångst

I morse var det dags för fågelfångst i parken med faunistik-kursen från Uppsala Universitet. Det var en solig morgon och vi satte upp två nät utanför museet, ett vid fågelmataren och ett längst med staketet ut mot Kyrkogårdsgatan. Det har varit en del aktivitet vid fågelbordet den senaste tiden men inga jättemängder av fåglar direkt. Våren är i full gång i Vasaparken, pilfinkarna har byggt bon i fläktluckor och under takpannor på museet och skillorna i rektorsparken är på väg att slå ut.

Den första fågel som fastnade i nätet blev en pilfink! Sen kom det fler av samma art, så det blev pilfinkarnas morgon. Pilfinkarna är trevliga fåglar, de ser inte så färglada ut på håll, men när man tittar på dem på nära håll så ser man tydligt de olika lager av fjädrar som bygger upp vingen och att det faktiskt finns flera färger. Längst ner sitter de långa vingpennorna, det finns en avgränsning mellan de yttre och inre vingpennorna, ovanför sitter två lager av täckfjädrar, större och mindre, och längst ut vid kanten av vingen sitter lill-vingen eller alulan som fågeln kan använda lite som ett roder vid flygningen. Vi kom fram till att när man tittar noga på pilfinkar så upptäcker man att de faktiskt är väldigt fina!

En av pilfinkarna vi fångade hade en äldre ring. När jag matade in ringnumret i datorn så blev det en träff i Vasaparkens tidigare register. Fågeln blev alltså ringmärkt i Vasaparken den 22 april 2016. För ganska precis för två år sen. Då var den redan inne på sitt andra kalenderår och nu vet vi att fågeln minst är inne på sitt fjärde år.

Dagens näst vanligaste art blev blåmes och vi fick 4 st blåmesar. Tre av dem var honor, med början till ruvfläckar. De var förmodligen på gång med att börja lägga ägg. Flera av pilfinkarna hade också ruvfläckar och vi såg flera parningar. Tre tranor flög förbi ovanför oss medan vi stod där, och det blev ett fint tillskott till kursens artlista av fåglar.

Vi fick även en gråsparvshona och på slutet även en talgoxe.

Pilfinkar: 5 st nya, 1 återfynd

Blåmes: 4 st

Talgoxe: 1 st

Gråsparv: 1 st

 

Nästa ringmärkestillfälle blir på Bioblitz Linne i Ultuna, då vi kommer att fånga fåglar för ringmärkning på morgonen den 20:e maj. Du kan läsa mer om Bioblitzen i Biotopias kalender!