Novemberdis och vinterkänningar

Man känner sig alltid lite överrumplad när första snön kommer, särskilt ett sånt här år när det var sommar långt in i september och sen plötsligt slog om och blev kallt. Jag hade hoppats på att det åtminstone skulle vara barmark några veckor till men nej, vintern tyckte det var dags att komma redan nu i början på november.

För några dagar sen, innan det hunnit trilla ner så mycket snö, tog jag en promenad vid Dannemorasjön. SMHI hade lovat sol hela dagen men av den syntes intet, istället var himlen täckt av tjock dimma. Det var lugnt och stilla och så otroligt tyst och fridfullt. Sångsvan trumpetade lite då och då utifrån dimman.

Men de senaste dagarna har snön vräkt ner och det har mest blivit till att ägna sig åt snöskottning. Sångsvanarna har tystnat så de har nog sträckt vidare söderut nu. Jag har en liten förhoppning om att snön ska smälta undan så det går att ta några cykelturer till innan året är slut men som det ser ut just nu får jag nog snarare vara beredd att plocka fram skidorna istället. Och fortsätta skotta, för än har det inte snöat klart.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.