Ett ljust avbrott i mörkret

Det är tvära kast nu, ena dagen snö och minusgrader och andra dagen slask och tö. Mest är det mulet och grått och nån enstaka plusgrad – typiskt novemberväder – men i lördags tittade solen äntligen fram och bjöd på en strålande vacker dag. Ett välbehövligt avbrott i det gråa mörkret.

Jag tog en promenad vid Dannemorasjön igen och gick ut en liten bit i vassen. Det har varit så torrt i höst att vattenståndet är ovanligt lågt så det går nu bra att traska ut på den annars så sanka vassmattan. En ensam snösparv kom flygande över vassen och drog förbi några rundor på nära håll innan den gick ner en bit längre bort. Strax därpå kom en flock kanadagäss sträckande med tydlig kurs mot söder, det här med snö och minusgrader är inte deras grej.

Jag stornjöt i fulla drag, det var så vackert med de snöbulliga grästuvorna och rimfrosten på vass och trädgrenar. Och trots att det var fem minus så värmde solen faktiskt lite. Men den hade bråttom ner igen, det är inte många timmar den vill vara uppe nu. Man får passa på när den väl visar sig och då ge sig ut och ladda de mentala batterierna.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.