Fjärilssäsongen har startat

Trots att maj i år har varit en ovanligt kall månad, så är faktiskt fjärilssäsongen i full gång. Ganska centralt i Uppsala finns faktiskt ett av Sveriges bästa ställen att se dagfjärilar, så den här veckans naturkasse är laddad med fjärilar! Gör ett besök på Fjärilsstigen. För att se flygande fjärilar behöver det vara varmt, helst över 17 grader och gärna soligt. Så för att få till en lyckad fjärilspromenad gäller det att hålla sig uppdaterad om det aktuella vädret.

Gör så här: Ta buss, bil eller cykel och bege dig till Fjärilsstigen. Stigen startar i norra delen av naturreservatet Hågadalen-Nåsten vid parkeringen Hällens gård. Där finns en broschyr med bilder på alla fjärilsarter och informationsskyltar som talar om var de olika arterna brukar hålla till. Om du tar med din mobiltelefon kan du även utnyttja mobilguide, där du får se filmer och kan svara på quizz-frågor och lära dig mer om fjärilar. För den som vill gå med levande guide ordnar Biotopia guidade turer längst stigen några gånger per sommar.

Innehåll: Soliga dagar kan man se mycket fjärilar! Många arter och många individer. Om du besöker stigen vid ett antal tillfällen i sommar kommer nog de flesta att träffa på flera fjärilsarter du inte har sett förut. För att se alla arterna som finns längst stigen måste man vara ihärdig och pricka in de olika fjärilarnas ibland korta flygtid på sommaren. Lite kallare dagar (utan flygande fjärilar) kan man få en trevlig skogspromenad och se och höra en hel del fåglar.

Nivå: Enkel-avancerad

Tidsåtgång: Att gå hela stigen fram och tillbaka tar ganska lång tid (den är 3,3 km enkel väg). Räkna med minst två timmar. Det kan vara bra att gå långsamt när man spanar efter fjärilar. Slå dig gärna ner på någon solig plats och vänta med lite fika. Då händer det ofta att fjärilar flyger förbi. Vill man snabbt ta sig till stigens fina inre delar, går det bra att cykla längst banvallen och parkera cykeln där stigen viker av in i skogen.