Spana efter kungsfiskare i Årike Fyris

En av de mest exotiska och vackra fåglar vi har i landet är nog Kungsfiskaren. Visste du att det faktiskt går att se dem i Årike Fyris? Några kungsfiskare brukar bygga bo i lerslänter längs Fyrisån vid Övre Föret.

GÖR SÅ HÄR: Kungsfiskaren brukar flyga fram och tillbaka längst ån för att födosöka, så man kan antingen gå runt och spana efter den, eller sätta sig på ett bra ställe och fika, och vänta på att den kommer. Ta med kikare om du har! Det är en vacker fågel att se på nära håll! Kallkällan vid Ultuna och vindbron är bra ställen att sitta. Stör inte kungsfiskaren om du får syn på den!

TIDSÅTGÅNG: 1-2 timmar. Det är förstås inte alla dagar kungsfiskaren vill samarbeta, men med lite tur och tålamod kan den dyka upp! Spana efter en lysande blå snabbflygande fågel som flyger över vattnet längs med ån. När den sitter och vilar kan den vara svår att upptäcka (se bild) trots sina klara färger.

SVÅRIGHETSGRAD: Medel

På filmen nedan kan du följa med Anna och Klara på en tur till naturreservatet Årike Fyris för att spana efter kungsfiskare. Det tog ett tag att hitta den, men 5 minuter in i filmen kan du se den skymta förbi!

Foto av Kungsfiskare vid Årike Fyris 23/3 2020 av Mats Olsson