Par i Kungar

Kungsängsliljorna blommar på Kungsängen just nu, så passa på att ta en promenad eller cykeltur ner till övre föret. År efter år pryder dom Kungsängen, precis som för nästan 300 år sedan när Linné namngav dom efter platsen. Man kan dessutom passa på att få par i kungar, kungsfiskare häckar nämligen bara ett stenkast därifrån, i sandbrinkarna längs med Fyrisån. Det kan vara värt att ta med sig kikaren också för då kan man också spana på tornfalken som häckar i en holk på en lada på Kungsängen.

Innehåll: Märkvärdigt mönstrade kungsängsliljor, vårdofter och fågelskådning.

Hur gör man: Tar ca 10 minuter att cykla till Kungsängen från stan och ca 25 att promenera. Att hitta är lätt för det är bara att följa Fyrisån söderut från stan. Väljer ni östra sidan når ni kungsängsliljorna på Kungsängen först och kan sedan ta vindbron över till andra sidan där ni kan få se kungsfiskaren. Den brukar sitta precis norr om vindbron långt ner vid vattnet och spana efter fisk. Den är gnistrande blå och orange.

Tidsåtgång: Mer än en timme vill man nog ha, om man ska fika och ta det lungt. Fika gärna på västra sidan precis norr om vindbron, för kungfiskaren kan behöva lite tid att visa sig.

Nivå: Enkel