Fika och gölgrodor

Igår gjorde vi en låååång utflykt. Ända till Hållnäshalvön i Nordligaste Uppland. Målet var att få höra gölgrodor, på riktigt. Gölgrodan är ju lite speciell. I hela Sverige har man bara hittat den i drygt 90 små gölar vid Nordupplands kust. Där leker den i maj/juni och det är då du har chans att få höra den.

Eftersom det var en lång resa stannade vi på bageriet i Österbybruk för att inhandla lite gott fika. Lövstabruk blev en fin plats för fikapausen.

Vädret var inte optimalt denna dag. Gölgrodorna älskar värme och gårdagen bjöd på mulet och lite kyligt väder. Vår grodexpert Bea började med att ta oss till två gölar längs naturstigen i Fågelsundet. Vid den första var det tyst. Men vid den andra! Där var det också tyst till att börja med. Men när Bea lockat ett tag stämde några grodor in i en ganska högljudd konsert. Man kan faktiskt härma gölgrodor och få dom att svara. Vi slog oss ner med vår lunchmatsäck i väntan på en ny konsert när den första hade tystnat, men vi fick nöja oss med fåglarnas, vilket inte var helt fel det heller.

Från Fågelsundet åkte vi vidare till Rödhäll i Hållnäskustens naturreservat. Här var det tyst i gölarna, men istället fick vi bland annat se mindre vattensalamander och en pytte liten skogsödla. Entusiasmen blev också stor över tjäderspillningen som låg i högar alldeles bredvid stigen.

Är det nu så att du känner att du inte har tid eller möjlighet att åka ända till Hållnäs för att få höra gölgrodor så kommer här ett tips till dig!

Innehåll: Gott fika, fikastund utomhus, om vädret tillåter, gölgrodegaranti.

Gör så här: Köp lite gott fika i Biotopias nyöppnade café. Fikat intas gärna utomhus med utsikt över parken och dammen. Därefter tar du trappan upp till Biotopias övervåning och det diorama som visar en skärgårdsmiljö. Tryck på knappen, sätt dig till rätta och hör gölgrodorna spela. På Biotopia spelar grodorna inte bara i maj/juni. Vi har gölgrodegaranti året om.

Nivå: Lätt

Läs mer om Fågelsundet på Upplandsstiftelsens hemsida.