Vildmarksmorgon

Jag cyklade hemifrån redan 04:15. Den här dagen skulle jag vara med när naturen vaknade. Målet var Florarna och att försöka hitta någon tretåig hackspett. En uggla flög tvärs över vägen strax innan gryningen, jag fick intrycket av kattuggla men det var för mörkt för att se säkert. Så fort det började ljusna hördes sångsvanar och sädgäss och jag såg plog efter plog sträcka norrut. När jag kom fram till Florarna var det redan ljust och utifrån myrarna hördes orrarnas bubblanden och tranornas trumpetanden. Jag tänkte på Naturbloggen och att det här blir svårt att återge, för en gångs skull hade jag velat kunna förmedla ljudintryck snarare än bilder. Frånvaron av artificiella ljud var ljuvlig, istället dånade skogen av nämnda orrar, tranor, gäss och svanar. Som kontrast till de dovare lätena hördes massor av sjungande kungsfåglar och jag tänkte på att det här är det ultimata hörseltestet, hör man fortfarande kungsfåglarnas pipiga stämmor så är det inga fel på öronen.

Jag hade inte hunnit långt på stigen då en tjädertupp brakade iväg. Ännu ett av skogens mer massiva, dova läten. Men på hackspettsfronten var det lugnt. Större hackspettar hade trummat och gröngöling ropat under cykelfärden mot naturreservatet, men nu hade de redan tystnat och börjat leta föda istället. Jag hittade ett parti med nyligen döda granar, till synes en följd av granbarkborre. Många förfasar sig över den synen, men min första tanke var istället ”Åh, här ser det extra bra ut för tretåig hackspett!”. För granbarkborren är trots allt ett naturligt inslag i vår fauna och den råkar utgöra stapelföda för tretåig hackspett. Ivriga födosökshackanden gjorde mig alert, men det var bara ett par större hackspettar som också tyckte att granbarkborre smakade bra till frukost. Själv föredrog jag en gurkmacka och en hembakad kanelbulle till ”andrafrukost”, vilken intogs på en solbelyst stock i närheten.

På vägen tillbaka mot cykeln värmde solen riktigt ordentligt och jag såg en första citronfjäril fladdra förbi mellan träden. Det blev ingen tretåig hackspett denna dag, men en riktigt fin vildmarksmorgon, och jag ska snart göra ett nytt försök på den rara spetten.

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.