Vendel levererar

De senaste veckorna har det blivit flera cykelturer till Vendelsjön och inte en enda gång har jag blivit besviken. Vid nästan varje besök har unga pilgrimsfalkar jagat runt vid Varggropens fågeltorn, vid ett tillfälle försökte en falk ta en större strandpipare nästan rakt över tornet och vid ett annat tillfälle pågick en lång förföljelsejakt, där den utvalde, en brushane, slutligen kom undan genom att försvinna ner i vassen och finta falken. Även blåa kärrhökar har jagat över ängarna vid de flesta av mina besök i Vendel. Det har mest varit ungfåglar och liksom för pilgrimsfalkarna blir man glad att se att häckningssäsongen verkar ha varit lyckad i norr.

En dag fick jag för mig att gå genom buskmarkerna till det lilla tornet vid Vendelsjöns utlopp. Jag hälsades genast välkommen av två blåhakar som smackade från vassen nära tornet och snart kunde jag även skymta dem när de nyfiket tittade fram mellan stråna. Kort därpå hörde jag forsärla locka och den klargula fågeln kom sträckande rakt över mig. Sedan hördes gälla toner från ån och plötsligt landade en kungsfiskare på en sten vid dämmet. Den hoppade så småningom upp på en stolpe till kohagen och jag måste säga att det kändes rätt udda att se en kungsfiskare såhär mitt i en betesmark.

Tre klatschigt färggnistrande fågelarter på en och samma dag är man inte så bortskämd med på våra breddgrader, så det kändes som en ovanligt lyckad dag. Annars har jag mest njutit av de mer stillsamma höstfärgerna vid Vendelsjön. Strandvegetationen som börjat färgas gyllenbrun och aspar och lönnar som gått mot det djupröda hållet.

Vid senaste besöket var Föreningen Vendelsjön ute och körde med båten Vendela för att röja bort vass och sly från de små öarna, så att skrattmåsar, dvärgmåsar och fisktärnor kan häcka där nästa år. Det är guld värt att det finns såna här eldsjälar som helt ideellt bedriver naturvård för att gynna fågellivet. Jag är verkligen imponerad av deras arbete och det borgar för ett rikt fågelliv även nästa år. Men just nu, nu är det rätt så skönt att skrattmåsarna har lämnat för denna säsong, så man kan lyssna till tystnaden och njuta av hur naturen saktar in inför vintern.

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.