Uppland by the Sea

Upplands kust är speciell. Och det är gölgrodan och fiskarna glada för!

Gölgrodan

En liten ovanlig groda lever i små gölar som ligger högst tre kilometer från havet. Gissa vad den heter? Jo den har fått det passande namnet gölgroda. Den finns faktiskt ingen annan stans i Sverige än här. Så småningom växer gölarna igen. Men tack vare att landet höjer sig snörs nya vikar av från havet och nya gölar bildas. Det är tur för gölgrodan.

Tips: Titta på gölgrodan i skärgårdsdioramat en trappa upp i museet!

Havtornsbusken

Har du smakat havtornsbuskens C-vitaminrika bär någon gång? Havtorn trivs bäst på havsstränder där den kan växa ensam utan att behöva konkurrera med andra. När andra träd och växter tränger sig på flyttar den sig längre ut på stranden, som hela tiden växer. Havtornsbusken var en av de första växter som vandrade in efter istiden. Forskare har hittat fossilt pollen efter havtorn över nästan hela Sverige. Idag finns den i stort sett bara längs kusten från norra Uppland upp till Norrbotten.

Grunda havsvikar

Har du badat i en grund havsvik vid upplandskusten? Då vet du att botten ofta täcks av växter. Det är rödsträfse och andra kransalger. De gör vattnet klart och fint. Bland algerna simmar mängder av fiskyngel omkring. Här har de en skyddad och trygg miljö tills de blir stora nog att