Ugglepromenad i Hågadalen

Den här vintern har skogen i naturreservatet Hågadalen-Nåsten blivit en riktigt uggleskog! Det finns numera både slaguggla och lappuggla på plats regelbundet. Lappugglorna har numera blivit rätt berömda så nästan varje dag besöker nyfikna fågelskådare och fotografer området och hoppas få en skymt. För att inte störa ugglorna bör man hålla sig till gångstigarna och rastplatsen. Man kan läsa om aktuella observationer i Artportalen. Det är ju inte alltid man lyckas se dem. Om de inte är ute och flyger kan de vara svåra att upptäcka i träden. Slagugglan är mest nattaktiv men lappugglan jagar ofta på dagtid. Det kan ändå vara värt en promenad eftersom platsen där de ofta jagar, Håga ängar, är riktigt fin plats. Vi (Anna, Erika och Karin) från Biotopia tog turen en solig fredag i februari, på jakt efter spybollar. Bollarna ska vi undersöka innehållet i på vårt uggletema om några veckor.

Gör så här: Starta turen vid Kung Björns hög och promenera till Håga ängar. Vid Kung Björns hög finns en parkeringsplats. Till Hågadalen går det även bra att ta buss (4 vardagar eller 6 helg+kväll) från stan. Det är ju inte heller så långt om man hellre vill cykla.

Innehåll: Du får se Hågadalen i vinterväder. Man går längst tydliga promenadvägar och stigar. Vägen spåras även för skidor om det finns snö. Där finns också en grillplats med vindskydd där man kan fika. Om man har riktig tur får man se skymten av en väldigt fin uggla vid Håga Ängar. När vi var där såg vi ingen uggla, men vi pratade med flera som hade sett andra dagar, och vi hittade till slut tre stycken spybollar!

Nivå: Enkel-medel. Stigen är lätt att gå (vid töväder lite lerig). Ugglorna är inte där alla dagar och därmed inte så lätta att få syn på. Man har ofta god hjälp av andra skådare på plats. Om du vill läsa på om ugglor finns det bra information om ugglor och ugglelyssning på natursidan.

Tidsåtgång: Håga ängar ligger 2 kilometer från Kung Björns hög. Följ skyltar från parkeringen in i reservatet. En vuxen promenerar sträckan på ca 20 min enkel väg, så med lite uggleskådning och fika kan man behöva 1,5-2 timmar för utflykten.