Trattskatt med guld

På väg hem från en cykeltur fick jag ett infall att stanna till och gå in i en äldre blandskog där jag ett par gånger sett järpe. Skogen ser så fin ut utifrån vägen, så jag var nyfiken på att ta en närmare titt på den. Det var ljuvligt att komma in bland lavklädda tallar och granar, mjuk mossa, stenar med små ormbunkar på och gula höstlöv överallt. Friskt, svalt, fuktigt och lugnt. Jag gick mest och spanade efter järpe, men jag kunde inte undgå att se två stora, knallgula kantareller som tittade fram ur mossan. Och när jag väl fått ner blicken mot marken lade jag märke till att där även stod en taggsvamp och lite längre bort gömde sig en hel flock med trattkantareller. Ojojoj vilken skatt! Den tomma matsäckspåsen åkte genast fram och var snart fylld till bredden.

Tillbaka vid cykeln hörde jag plötsligt upprörda korpar och gälla, örnlika ”KLYPP KLUPP”. Jag kände inte riktigt igen det lätet från havsörn, så jag tittade nyfiket upp för att se vad som skulle dyka upp. Jag hörde att både korparna och den där klyppklupparen rörde sig åt mitt håll. Så fick jag syn på dem mellan trädstammarna och det var ingen mindre än en kungsörn som kom där lågt över trädtopparna, förföljd av två ilskna korpar.

Vilken bonustur det blev! Jag skulle ju bara ta en kort promenad för att njuta av riktig skog och leta järpe och istället blev det guld!

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.