Tistelinvasion

Det ryktas om invasion av tistelfjärilar i Sverige nu och det har jag märkt av även här i Uppland. På jobbet, i betesmarker utanför Uppsala, dansar dagligen någon tistelfjäril förbi och även i hemmamarkerna i Norduppland har jag sett ett par exemplar av arten. Men ujuj så kvicka och spattiga de är! Nästan helt omöjliga att hinna fota. Den jag hittade bara några hundra meter hemifrån hade slagit sig ner på marken och jag tänkte att nu äntligen kanske jag kan lyckas fånga tistelfjäril på bild. Jag klev upp på en stubbe för att få bättre vinkel men fortfarande var några löv ivägen, så jag tog mig istället upp på en hög sten ovanför fjärilen. Nu så, perfekt vinkel! Men precis när jag riktade kameran mot fjärilen lättade den och försvann bokstavligt talat åt skogen.

På jobbet har det, efter mycket om och men, gått något bättre med tisteldokumentationen. En kall och blåsig dag tyckte jag mig se hur något fladdrade till vid en sten. Var det inte en tistelfjäril!?  Nej jag såg nog i syne, för när jag tittade bort mot stenen kunde jag inte se något annat än gråa lavar på den. Men så blinkade något orange till. Jo titta, där satt faktiskt en tistelfjäril, men varje gång den slog ihop vingarna smälte den fullständigt ihop med stenen!

Maskrosor brukar vara många människors hatobjekt, något man desperat försöker rensa bort från trädgården. Men flera av de tistelfjärilar jag sett har gladeligen slagit sig ner på just maskrosor för att slurpa nektar. Så, kanske är det maskrosor jag skulle ha planterat i den fjärilsrabatt jag skapade i höstas?

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.