Stadsnära skidutflykt

Jag har äntligen skaffat mig ett par skidor och nu börjar man kunna åka skidor runt om kring Uppsala. Det är fortfarande lite för lite snö i många skogar, och man går igenom lite här och där, så kommer det lite mer snö blir allt perfekt. Den här dagen fick Vera 8 år och min pappa följa med ut i spåret.  Skidsäsongen i Uppsala är rätt kort så det gäller att passa på att ta vara på den.

Gör så här:

Helst skulle jag vilja skida direkt hemifrån, men eftersom det sandas överallt inne i stan är det lättare att ta bilen till spåren. Så stoppa in ungar, skidor, sittunderlag och fika i bilen och kör till Kung Björns hög i Håga. Där kan man parkera och börja skida antingen i Hågadalen på fälten eller så har kommunen gjort ett spår hela vägen mellan Kung Björns hög och Hammarskog. Spåren in skogen behöver nog kanske lite mer snö så vi tog spåren i själva Hågadalen, kanske mest för att jag ville åka i solen! Det går även bussar till Håga. Man kan även ta sig fram till spåren i Hågadalen via Norby eller Gottsunda.

Solen sken och det var precis lagom kallt. Tänk på att inte ta på er för mycket kläder för man blir varm av att åka. Däremot kan det vara skönt att sätta på sig en extra tröja när man fikar. Spåren på fältet var helt ok, även om det stack fram lite gräs här och där.  Nu är det bara å åk!!

 

Fikapaus i solen är nästan ett måste! Man behöver inte alltid ha jättemycket fika med sig, ute i spåret smakar allt smaskens. Vi körde enkelt på festis och choklad, eftersom jag inte orkade packa en hel ryggsäck.

Det fina vintervädret gjorde ju att vi inte var ensamma ute i spåret. Jag kan tycka att lite av tjusningen stadsnära friluftsliv är just att man träffar oftast någon man känner.  Man pratar lite, skrattar lite och njuter mycket.  Vill man åka helt ensam så rekommenderar jag att man tar sig längre bort till ex Florarna.  Men nu hade vi en förmiddag på oss innan gympa-träningen och då är Hågadalen ett strålande alternativ.

Tänk på rätt kläder, ”lager på lager” och ett material som transporterar bort fukten närmast kroppen, tex ett underställ i polyester, eller ull. Även  polyester eller ull på fötterna, fuktiga bomullsstrumpor ger kalla fötter och kan förstöra hela utflykten.  Packa fika, koka kaffe!! (jag saknade det ute i spåret) och har du avancerade skidor, valla efter väder och underlag. Jag har kört på enklast möjliga med vallningsfria…

Det finns flera skidspår i Uppsala. Just nu tror jag spåren vid Gottsundagipen är de bästa. Men det finns även spår längs elljusspåret i stadsskogen. Jag såg flera som åkte i helgen när jag gick förbi. Jag har inte provat det själv än, men nu i veckan ska jag prova! På sidan Skidspår.se kan du hitta fler spår. Vilket är ditt favoritspår?

Innehåll:

Solen i ögonen och det swishande ljudet av skidorna ger mindfullness av bästa sorten. Vera var jätteduktigt och pinnade på bra. Det kan vara bra att skaffa riktiga skidor till barnen. De där man spänner på barnens vinterskor tycker jag bara är dåliga och ger extremt griniga ungar. Det finns billiga skidor med pjäxor att få tag på via ex blocket, eller loppisar och det kan det vara värt. Riktiga skidor ger mindre tårar och raseriutbrott och en helt klart roligare utflykt.

Nivå:

Enkelt, det är bara å åk!

Tidsåtgång:

30 minuter till två timmar. Vi tog en rätt kort tur, men det är klart man kan vara ute längre.

Text av Anna Lagerqvist