Uppsalas branter

Uppland är rätt så platt brukar man ju säga.Inlandsisen har format vårt landskap och mycket av marken är platt gammal havsbotten eller möjligtvis rullstensås…. Men det finns undantag!! Det finns branter och höga klippor även runt Uppsala! Så nu var det dags för familjeäventyr bland branta klippor och djupa stup!

Innehåll: Klättring, branta stup, svindel,  korvgrillning, kaffe och sol om du har tur.

Förberedelse: Ta med ved om du vill grilla!

Gör så här: Åk ut mot Gottsunda. Antingen med cykel, buss eller bil. Bilen  kan du parkera vid Lurbo Bro som ligger precis vid Hågadalens början nere vid Gottsunda. Gå in  skogen Nåsten och följ stigen mot “predikstolen”. Här går även en av linnestigarna; Gottsundavandringen

Följ markeringarna mot predikstolen, det är kanske 800 meter på en lättgången stig. Sonen  klagade dock  på att han inte fick gå inne i riktiga (?!?!)  skogen. Men vi hittade ändå bra klätterställen, då blev han nöjd och kunde fortsätta.

När du kommer fram till branten ” Predikstolen” följer du stigen till vänster och tar dig upp längst branten. Här börjar äventyret.  Det är inte så långt, men rätt brant. Det finns till och med ett räcke för att man ska kunna ta sig upp. För den riktigt våghalsige klättraren finns faktiskt öglor för friklättring. Men det inlägget får vi skriva nån annan gång när inte barnen är med!

Väl uppe på Predikstolen finns en fin grillplats.  Här kan du göra det som är bäst med naturen, sitta i solen och dricka kaffe medans barnen leker själva. Här finns träd som måste klättras i, klippor som ska utforskas och mystiska varelser att utmana…bara fantasin sätter gränserna. Här finns också en fornborg från järnåldern.

Grillplatsen var riktigt fin med en liten krok man kan hänga upp en kaffepanna i. Gör upp en liten brasa (det kan vara bra att ha med egen ved)  och varför inte grilla korv!

Tidsåtgång:  En liten lagom utflykt på en timme eller två.

Nivå: Medelsvårt. Det är ingen lång sträcka att gå men man får klättra lite.