Sitter du där och ugglar?

Förra året höll en orädd sparvuggla till i trädgården under vårvintern. I år har istället en kattuggla setts här till och från. Det började med att den flög över vägen mitt på eftermiddagen när jag var på väg hem en dag och därefter såg jag den utanför huset ett par kvällar. Det var helt klart fågelmatningen som lockade den. Solrosfrön och talgbollar är naturligtvis inget käk för en uggla, men fröna lockar till sig skogsmöss, husmöss och skogssorkar, som bor i husväggarna och i hålor i mina rabatter, och dessa gnagare lockar i sin tur till sig ugglor. En kväll när jag tittade ut satt kattugglan i trädet bara några meter från huset, samma träd som sparvugglan satt i för ett år sen.

Morgonen därpå när jag kom ner i köket och slentrianmässigt tittade ut genom fönstret fick jag till min förvåning syn på kattugglan igen. Den satt nu helt öppet i en rönn jag planterade för drygt 10 år sen, bevakad av en koltrast som höll noga koll på den pliriga ugglan. En nötskrika anslöt snart och blängde lika surt på ugglan den, men när även en skata kom blev det för mycket ståhej för ugglan, som tog till vingarna och försvann in i ett av grannens uthus. Men snart var ugglan ute igen och nästa gång fick jag se den sitta i ett trasigt fönster till ett annat uthus.

Att få se ugglor dagtid hör inte till vanligheterna, särskilt inte kattuggla som egentligen bara är aktiv om natten. Jag förstod att det tyvärr nog var på grund av hunger som ugglan var ute nu i dagsljus, förmodligen hade den inte lyckats fånga tillräckligt med gnagare på natten. Kanske är det dåligt med gnagare i år? Det då tjocka snötäcket försvårade säkert jakten också, varför den framskottade fågelmatningen med dess små fyrbenta besökare blev extra välkommet för kattugglan.

Jag tänkte på den aversion många människor känner inför gnagare. Själv kan jag inte förstå det. För min del får möss gärna bo i mitt hus och i min trädgård, att de drar till sig ugglor är bara bonus. Däremot gillar jag inte alls när katter är här och jagar fåglar och gnagare runt huset. Enligt beräkningar tar svenska katter över 50 miljoner gnagare varje år och vad många inte tänker på är att dels är katten inte ett naturligt förekommande rovdjur i Sverige, det vill säga den har ingen plats i våra ekosystem, och dels utgör gnagare stapelföda för många rovfåglar, ugglor, rävar och mårddjur. Vilken effekt har det på till exempel kattugglan att tamkatter äter upp dess mat?

Nästa dag syntes kattugglan inte till och jag hoppades att det berodde på att den nu var mätt och belåten och därför kunde sitta undanskymd och sova på dagen, så som kattugglor egentligen ska göra. En vecka senare möttes jag av ett ”klevittande” från grannens uthus när jag kom hem från jobbet på kvällen. Jag blev varm inombords och hoppades att det var ”min” kattuggla som nu var vid god vigör igen.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.