Påskväder som glädjer

Visst kändes det lite snopet att de varma, soliga dagarna i mars nu bytts ut mot minusgrader, kyliga vindar och snöfall, men inget ont som inte har något gott med sig! Själv jublade jag nästan över det dåliga påskvädret för det innebär att många av de fåglar som ska vidare norrut stannar upp och rastar, bland annat hos oss i Uppland. I trädgården är det fullt av bergfinkar just nu och en morgon räknade jag till hela 70 stycken på fågelmatningen. Det var ett enda orangesvart gytter.

Två ringtrastar, en art som häckar uppe i fjällen, hade upptäckts i Dannemora och dessa ville jag gärna se så jag cyklade dit i motvinden. Ringtrastar är väldigt skygga så för att inte skrämma dem satte jag mig på huk intill en husvägg och kurade. Trastarna var kvar och de är så otroligt vackra, de ser ut som koltrastar med vita fjäll på kroppen och en vit halvmåne på bröstet. Kallt och bistert var det och stundvis singlade snön ner men efter en timmes väntan där vid husknuten hade jag sån tur att den ena trasten flög ner och landade bland uppstickande vårblommor bara ca 20 meter ifrån mig. Det var nästan för bra för att vara sant!

Dagen därpå, igår, tog jag en promenad ner till sjön och det var mäktiga moln som tornade upp sig i nordost. En knölsvan kom flygande mot mig och lyste så otroligt fint mot den åskgråa himlen i bakgrunden. Det här lynniga aprilvädret har sin charm, även om jag inte kommer klaga om det blir lite varmare snart igen.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.