Naturens små konstverk

Jag minns en gång när jag hade en vän från Göteborg på besök och vi gick i Fiby urskog och han fascinerat beundrade alla skägglavar. Sen dess har jag också känt något speciellt när jag ser skägglavar och jag har insett att som uppvuxen på landet med en hel del äldre skog runtomkring så är jag kanske lite bortskämd med att få se denna typiska John Bauer-aktiga lav. Men jag brukar numera stanna upp och beundra skägglavarna jag med, särskilt med solstrålar eller rimfrost i sig blir de extra vackra.

Andra konstverk som finns att beskåda nu är stenar och åar med is på. Jag var vid Daläven en morgon och på djurfronten var det rätt lugnt men inte var det tråkigt för det, ånej, då blev det istället till att betrakta utställningen som älven bjöd på där den staplat isblock längs sina stränder. Det där kunde gott ha varit en konstnärlig målning på ett museum, tänkte jag.

Tänk så mycket vackert man ser, bara man tar sig tid att stanna upp och titta på naturens egna utställningar.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.