Mus full av bus

Ställer man bilen utomhus, om så för bara några timmar, får man räkna med att den kanske tas i beslag, till exempel som musskafferi. Sambon hade parkerat bilen intill vår fågelmatning och det dröjde bara någon timme så upptäckte vi hur en skogsmus försvann in i vänstra bakhjulet på bilen. Vad nu då? Jo, den lille musen tyckte sig ha hittat ett utmärkt förråd där! Gång på gång sprang den bort till gräset under fröbehållaren, där nötväckor och andra fåglar glatt har sprätt ut solrosfrön, för att samla så många frön den bara kunde få plats med i munnen. Därefter pilade den i ilfart bort till bilen, hoppade smidigt upp i bakhjulet och försvann in där någonstans med maten. Sen kom den snart ut igen, kollade att kusten var klar, skuttade ner och återvände till fågelmatningen. Jag stod och tittade på den en lång stund och tänkte att det blir ju lite synd om musen när vi flyttar bilen, så som hen anstränger sig här för att hamstra föda inför vintern, och så kommer vi och snor hela skafferiet. Men det var tyvärr inte mycket att välja på, att överlåta en bil åt en mus hade varit alltför kostsamt och opraktiskt.

Så småningom såg jag hur musen avbröt sitt flitiga frösamlande och istället försvann upp mot huset. Kanske för att krypa in i väggen. Det brukar bo en del möss på vinden och i väggarna under vintern och jag har inget emot att erbjuda dem värme och trygghet under den kalla årstiden, bara de är så snälla och inte fixar egna dörrar och fönster i fasaden.

När vi lite senare skulle köra iväg med bilen stod jag kvar ute, dels för att se att ingen mus kom i kläm och dels för att jag var nyfiken på om alla solrosfrön nu skulle ramla ut ur hjulet. Men icke. Bilen började rulla och inte ett enda frö kom ut från den. Var i hela världen kunde musen ha lagt alla sina frön? Den hade uppenbarligen hittat en mycket bra och säker plats för sin mat och var alla fröna är, det är det fortfarande bara musen som vet.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.