Möten vid Rhen

Nu har jag börjat hitta rätt här bland berg och kullar i Schweiz, mycket tack vare tips från ett par gamla svenska damer som är fågelskådare. De brukar ofta åka till en uppdämd del av floden Rhen, som faktiskt har sina källor här där jag bor. På förmiddagen var jag där vid Klingnau i norra delen av landet och njöt av ett fantastiskt fågelliv. Kungsfiskare flög ideligen längs stränderna och hundratals krickor och snatteränder vilade på vattnet. Våra flyttfåglar, som t ex storspov och enkelbeckasin (bland nickskäror i strandkanten) får här sällskap av fåglar som åtminstone årsungarna aldrig har sett förrut. Och knappt jag heller, för den delen. Hundratals roständer har redan samlats för att övervintra i sjön berättade ett par äldre infödda herrar. Några yngre fågelskådare såg jag inte till så här på vardagen. Schweizarna jobbar mycket, och det kan jag förstå; det kostar mycket att leva i det här landet.

Mats Wilhelm /Naturfotograferna