Majmorgon med måsar i massor

Äntligen riktigt vårväder! Planen för idag var att ta en cykeltur i Vendeltrakterna och jag gav mig ut vid sjutiden imorse. Svartvit flugsnappare och lövsångare sjöng för fullt, båda nyanlända från Afrika. Jag styrde först in på Knypplanvägen och där brakade både ett par orrar och en tjäderhöna upp alldeles intill vägen. Några sorgmantlar och ett påfågelöga var också ute och flög.

Mitt nästa mål var Husby för att ta en titt på turkduvorna som bor där. Intill bäcken som rinner i utkanten av byn bredde en matta av svalört ut sig och på träden började bladen spricka ut. Turkduvorna var samarbetsvilliga så jag kunde snart cykla vidare.

Nästa stopp för dagen var fågeltornet vid Varggropen. Redan på håll hörde jag att nu har alla skrattmåsarna kommit och framme i tornet kunde jag konstatera att de var i full färd med sina häckningsbestyr. Några parade sig, andra hämtade långa vasstrån och dylikt att använda som bomaterial. En småspov kom flygande rakt mot tornet och bjöd på fina obsar innan den styrde norrut. Den har brått upp till fjällen och tyckte sig inte ha tid att stanna. Lite mindre stressade är de brushanar som nu rastar i Vendelsjön men liksom skrattmåsarna är de fulla av vårkänslor och jag såg hur ett par hanar inte kunde hålla sig utan vecklade ut sina imponerande, färggranna fjäderdräkter och började pucka på varandra.

Då och då flög skrattmåsarna tumultartat upp och deras skränanden blev öronbedövande. Det berodde på att någon brun kärrhök flög förbi. Men så fick jag se hur änder och vadare plötsligt tog till vingarna och det brukar de inte göra om det bara är kärrhöken så jag anade vad som var på gång och spejade upp mot skyn och nästan direkt hittade jag den skyldige – en pilgrimsfalk som kom flygande rakt över mig! Den plöjde rakt ner i måskolonin och det utbröt värre kalabalik än när kärrhökarna flyger förbi. Mitt i allt kaos tappade jag bort falken men jag hade i alla fall hunnit få några bilder på den.

Snart återgick allting till sin ordning och fåglarna fortsatte ge utlopp för sina vårkänslor. Två tofsvipor for runt och visade upp sig i sin lustiga spelflykt där de, medan de tjoar, snor runt på rygg i luften.

För min del var det dags att cykla hem, rödmosig efter flera timmar ute i solen. Den värmer och bränner riktigt bra nu. Hemvägen kantades av nyutslagna vitsippor och ystra citronfjärilar. En riktigt härlig majdag!

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.