Is, dimma och långfärdsskridsko

Pjäxorna är hårt snörda och stadigt förankrade i meden av stål. Skridskoremmarna lika hårt åtdragna kring pjäxorna. Och sen dansar vi fram i jämn och fartfylld takt till ljudet av medens sång mot den fasta isen. Äntligen skridskopremiär på Mälaren!

Från och med 16 januari och en bra bit in i mars erbjuder nu Hammarskogs herrgård café-servering, en lagom nybörjarsträcka från Skarholmen. Pulkabacken vid Hammarskog var tom på barn på måndagen, men här var nog knökfullt i helgen. Vilken härligt familjevänlig backe! Vi värmde oss i värmestugan. Stärkta med mat och choklad gick färden åter mot Skarholmen. Allt som allt ute i fyra timmar.

Det gäller att passa på som sagt. Dagen efter vår åktur var det tö. Hur blir isarna nu?

Gör så här:

Bussförbindelser från centrala Uppsala finns till Skarholmen, med buss 22. Bil krävs däremot både till Fjällnora och Hammarskog, båda områdena mycket populära både sommar och vinter.

Det gäller att passa på när det går. Detta gäller i allra högsta grad skridskoåkning på sjöar under den korta säsongen i Uppsala-trakten. I morgon kan det vara försent. Sista måndagen i januari var temperaturen kring nollan, nästan vindstilla, men dimman låg tät. Så tät att det tidvis inte gick att urskilja de rätt extravaganta villor som ses klättra på klipporna längs Mälarens strand. Isen var hård och rätt jämn, men med en del vallar och några fåtal sprickor. Jo, vi fick kliva över en råk faktiskt också, där ispiken gick igenom.

Eftersom is är färskvara och förhållandena kan ändras snabbt bör man före avfärd läsa färsk israpport. Rätt utrustning på naturis är också viktigt. Isdubbar är ett minimum på plogad bana. Åker du på fri hand behöver du även rep, ispik, extra ombyte i ryggsäck. Och åk aldrig ensam, resesällskap är en livförsäkring. I ryggsäcken ligger ju självklart fika och lunch också. Varm dryck passar mycket bra ute på vinterturen.

Skarholmen i södra Uppsala är starten för plogad bana på Mälaren, när isförhållandena tillåter. Även vid Hammarskog plogas isen. Fjällnora är också en mycket populär plats för långfärdsskridsko, på sjön Trehörningen. Där kan man även hyra skridskor och prova på att åka på slingor i olika längd, från en till elva kilometer.

Innehåll:

Att få sväva fram på skridskor på Mälar-is är fantastiskt. Det smäller något högre än skidåkningen, tycker jag. Men man ska alltid ha respekt för isen och den fara som den faktiskt utgör. Olyckor sker på svaga isar varje år. Solen sken inte på vår färd, men mildvädret gjorde att vi slapp frusna tår och fingrar. Till fikastoppet vid bryggan vid Krusenberg hade vi ändå med oss extraplagg att ta på oss. Kaffe och smörgås. Enkelt men så gott.

Nivå:

Lätt-Svår

Tidsåtgång:

Från en timme till en heldagstur. En tur Skarholmen-Hammarskog tur och retur tar max en timme. Men vår tur via Krusenberg och Skoklosterhalvön (med fika och lunch) tog 4 timmar.

Text av Lisel Hamring