Insnöad start på året

Jag hade tänkt inleda året med att cykla till Vendelsjön för att skåda fågel. Förra året var jag med i ”Arttrampet”, ett projekt där det gällde att se så många fågelarter som möjligt till fots eller per cykel. Det var ett jättebra sätt att komma ut i naturen ännu mer än vanligt. Så Vendelsjön stod sen länge på mitt program, med hopp om att se bland annat havsörn och den flock vinterhämplingar jag såg där sent i höstas. Men det var bara till att glömma. Vädret ville annorlunda. Istället för cykel så får mitt redskap för dagen bli snöskyffeln. Jaja, det ger utmärkta armmuskler och när snön väl har slutat falla och istället lagt sig som ett tjockt, kompakt täcke – då kommer det bli utmärkta möjligheter att ge sig ut på skidorna istället! Men så länge så får jag nöja mig med snöskottning och skådande av trängseln på fågelmatningen.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.