Hösttecknen radar upp sig

Det är höst i luften och jag älskar det. Klart, friskt, hög luftfuktighet och det går att andas igen. Svalorna samlas på de allt sällsyntare telefonledningarna inför sin avresa mot Afrika och en morgon såg jag hur cirka 400 ladusvalor satt och trängdes tillsammans. Det var så trångt att några av dem fick hålla till godo med att klamra sig fast på själva stolparna, alla sittplatser var upptagna så då var det ståplats, eller snarare hängplats, som gällde.

Den friska höstluften upplevs bäst till fots eller på cykel och utöver svalornas vänthall har jag de senaste veckorna susat förbi varmgula sädesfält och ännu gulare solrosodlingar, rönnar och äppelträd fulla av frukt och rosbuskar som är helt rödprickiga av nypon. Precis som under våren känner jag att jag helst vill vara ute varenda dag nu för att inte missa någonting. Hösttecknen radar upp sig ett efter ett och jag stornjuter av dem.

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.