Hemmastudier

Nu när det varit så hiskeligt varmt ute så har det blivit rätt mycket till att sitta i trädgården och slöa men det kan ge fina naturupplevelser det med. Några kvällar har jag suttit ute i skymningen för att se om några intressanta fåglar ska sträcka över tomten, det är bra tid för vadare nu. Det gav just inte mer än fem enkelbeckasiner men himlen bjöd istället på vackra molnformationer som efter solnedgången färgades läckert ljusrosa.

En annan dag när jag satt ute och spanade mitt på ljusa dagen så kom en fågelprick glidande som fångade mitt intresse, det såg inte ut att bara vara en tornseglare. Mycket riktigt, så fort jag fick in den i kikaren såg jag att det var en duvhök. Kort därefter kom även en fiskgjuse glidande och höken var inte särskilt nöjd över den större rovfågelns närvaro utan gjorde flera attacker mot gjusen. De bjöd på riktigt elegant luftakrobatik innan de båda försvann allt längre bort.

Då och då kommer bivråk flygande över tomten, särskilt nu i augusti brukar man se dem rätt ofta. Många tycker det är jobbigt med alla getingar som denna sommar bjudit på men jag tänker istället att gott om getingar betyder att det troligtvis gått bra för bivråkarnas häckningar, eftersom denna art precis som namnet antyder livnär sig på bin, getingar och andra insekter. Bivråk har minskat drastiskt i antal, troligtvis som följd av den intensiva fågeljakten kring Medelhavet. Så lyckade häckningar är viktigt och därför gläds jag åt alla getingar.

Men det har inte bara varit värmebölja på sistone utan även ett och annat åskoväder med tillhörande skyfall. Häromdagen mullrade det rejält på lite håll. Det blev inte så mycket till regn men en vacker dubbelregnbåge visade upp sig en stund. Ännu ett fint skådespel att iaktta från tomten!

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.