God Jul och Gott Nytt År

Det blev en hyfsat vit jul, åtminstone här i norra Uppland där det fortfarande är mer snö än barmark. På julafton tog jag en härlig promenad i delvis solsken. Isen har lagt sig på den lilla sjön här hemma så att det nu går att obehindrat traska ut i vassen och isen var så blank och fin att jag tänkte att jag får ta och rota fram mina gamla skridskor snart. Men så fastnade mina ögon på något litet, ljusbrunt i isen. Något till synes lurvigt. Jag böjde mig ner och ja, det var larven av en rostvinge som låg där, fastfrusen. Stackare. Snart fick jag syn på ännu en lurvig larv, denna gång ovanpå isen. Och snart hittade jag ytterligare en, uppflugen på ett vasstrå. Vid närmare koll visade det sig att det satt rostvingelarver lite här och var, både direkt på isen och uppe på vasstrån. Även om deras ”päls” ser varm och go ut så såg det bra kallt ut. Hoppas att åtminstone några av dem överlever vintern.

Några nyårslöften brukar jag inte ge men jag har en nyårsönskan och det är att folk, av omtanke för miljö och skotträdda djur och människor, ger sig ut och njuter av vackra vintersolnedgångar istället för att lysa upp himlen på artificiell väg med raketer.

Så med julens fågel nummer ett, domherren, och snö, rostvinge och vintersolnedgång, önskar jag alla god jul i efterskott och gott nytt år i förskott!

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.