Föret i förmiddagsdimma

En morgon nyligen när det var klart och stilla ute tog jag och svängde förbi Övre Föret i Årike Fyris på min cykel. Lagom till att jag kom fram till plattformen vällde en tät dimma in från söder men det gjorde mig ingenting, jag tycker det är vackert med dimma. Medan jag stod och tittade ut över vattnet och ängarna hördes ett gällt läte och en kungsfiskare kom svischande lågt utmed Sävjaån och passerade mig på nära håll.

Målet med min utflykt var att försöka hitta den smådopping som legat i Övre Föret ett tag och det lyckades jag snart med, efter att via den återskapade Vindbron ha rört mig till fågeltornet på andra sidan. Bakom ett gäng grågäss fick jag syn på en liten brunlurvig rumpa tillhörandes smådoppingen. När jag blickade åt andra hållet såg jag hur lövträden uppe på åsen börjat bli ordentligt röda och det blev något trolskt över dem när dimman svepte förbi.

Efter sommarens extrema värmebölja njuter jag mer än någonsin av den svala, klara höstluften. Dimma eller ej.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.