Fixa en fågelholk

Att sätta upp holkar på gården där man bor är ett bra sätt att bjuda in småfåglar till våren. Eftersom det ofta är brist på hålträd, blir holkarna åtråvärda bostäder. Ibland blir det ett riktigt drama vem som slutligen får holken. Om man sätter holken så att man ser den från ett fönster eller plats där man ändå tillbringar tid, blir holken ett perfekt sätt att få in lite mer naturobservationer i sin vardag. Redan nu på vårvintern letar fåglarna efter bra krypin att sova i och det är hög tid att sätt upp fågelholkar!

Gör så här: Skaffa en lämplig fågelholk. Tänker man sig att holken ska sitta i en trädgård är kanske en holk för blåmes eller lite större småfåglar (talgoxe, svartvit flugsnappare eller nötväcka) mest gångbart. Olika arter vill ha olika storlek på ingångshålet. För blåmes räcker 28 mm hål och för de lite större småfåglarna (talgoxe, nötväcka, svartvit flugsnappare) är 32 mm lagom. Det går att köpa färdiga holkar i flera trädgårdsbutiker och det finns byggsatser till försäljning på Biotopia. För den som vill såga till själv från en bräda finns det bra ritningar på nätet.

Innehåll: Skaparglädje om man sätter ihop holken själv och målar den. Holken ger en chans att lära sig mer om våra vanliga småfåglar. När man satt upp holken och fått fåglar som är intresserade kan det bli riktigt spännande att följa med i det som händer. Vid holken kan det utspela sig både slagsmål och uppvaktning, det gäller att hänga med och titta noga. Ägg och fågelungar är goda byten så med lite otur kan det dyka upp en hackspett som tar fågelungar. Så glöm inte att skaffa en holk med ring. Då gör man det iallafall lite svårare för hackspettarna att förstora hålet.

Tidsåtgång: Att sätta ihop en holk tar ca 1 timme.

Nivå: Medelsvårt.