Finbesök vid Fysingen

Det är inte så ofta jag åker och tittar på sällsynta fåglar som någon annan har upptäckt men ibland så händer det. Det beror lite på vad det är för art och hur långt bort den befinner sig. Nu har det hållit till en rödhuvad törnskata vid Fysingen i närmare en vecka och den var jag sugen på att ta en titt på så igår eftermiddag blev det en utflykt till ängsmarkerna norr om Fysingen.

Det dröjde inte många minuter innan jag lokaliserat törnskatan, vitbröstad som den är så syns den bra på rätt så långt håll. Den satt på en stolpe i hörnet av en kohage och gjorde då och då små flygturer ner i gräset för att snappa åt sig något byte. Törnskator kan vara lite skygga så för att inte riskera att skrämma iväg den stannade vi ca 100 meter ifrån den. Och det avståndet hade törnskatan inget emot att bli beundrad på, den fortsatte sitta på sin favoritstolpe och spana och kom till och med lite närmare vid ett par tillfällen då den bytte stolpe för att prova jaktlyckan därifrån istället.

En riktig snygging är den, med svartvitmönstrad kropp och röd hjässa. Jag har sett rödhuvad törnskata ett par gånger tidigare men detta var första gången jag fick se arten i Uppland. Det är en av de arter jag drömmer om att få hitta i mina hemmamarker, jag har sedan flera år tillbaka spanat in en plats med glesa träd och buskar i kanten av ängarna som jag tycker ser bra ut. Men det är klart, mina hemmamarker kan inte riktigt mäta sig med Fysingen, som blivit en riktig fågelmagnet sen området restaurerades för ca 10 år sen.

Den rödhuvade törnskatan är kvar i skrivande stund och jag kan verkligen rekommendera en tur dit för att titta på den granna fågeln och det vackra landskapet kring Fysingen. Det har bara gjorts sex fynd av rödhuvad törnskata i Uppland tidigare så det kan dröja innan det kommer en ny chans.

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.