Fel flygfän, fast fina

Under försommaren var det ovanligt gott inflöde av sälgskimmerfjäril i Sverige och denna granna, blåsvarta fjäril nådde även upp hit till Uppland. Jag ville gärna se denna snygging och tog därför en tur till en lokal utanför Hallstavik där andra fjärilsskådare hade rapporterat sälgskimmer. Tyvärr var jag och mitt sällskap lite feltajmade, kanterna intill skogsvägen hade just slagits och där fanns knappt en blomma. Nu struntar sälgskimmerfjärilen fullständigt i blommor, den vill hellre smaska på djurspillning och andra illaluktande saker (svett och starka ostar är visst populärt), men det var givetvis inte bara sälgskimmern som stod på önskelistan utan även andra fjärilar vore kul att se.

Inledningsvis verkade det lite magert med fjärilar men jag fick istället syn på en tjusig blombagge i svart och gult och uppflugna på en blomma som undkommit slåttermaskinen satt två andra blombaggar, den ena ståtligt röd.

Helt fjärilstomt var det dock inte, trots den sparsamma tillgången på blommor. Skogsnätfjärilar och skogspärlemorfjärilar flög omkring på låg höjd längs med vägen och slog sig pedagogiskt ned sida vid sida så man tydligt kunde se skillnaden mellan dem.

Plötsligt hoppade ett däggdjur ut på vägen. Min första tanke var rävunge, men så tog djuret ett skutt till och försvann ut i skogen igen och jag hann precis se att det ju var en mård! Det fanns inte en chans att hinna upp med kameran utan jag fick vara glad att jag över huvud taget hann få ögonen på mården innan den åter slukades upp av skogen.

Fågelskådare som jag i grunden är kan jag aldrig låta bli att ideligen slänga ett öga upp mot himlen och det belönades nu med en tjusig hane bivråk som kom allt närmare och slutligen passerade på rätt nära håll.

Någon sälgskimmerfjäril lyckades vi tyvärr inte hitta men på vägen tillbaka mot bilen satt det tjockt med blåvingar och slurpade på de ställen där vi hade hällt ut lite vatten för att hjälpa fjärilarna i den starka värmen och torkan. Uppenbarligen ett enkelt och bra knep för att få se många fjärilar.

Idag, en månad senare, flög en amiral förbi här hemma och jag har planer på att skapa en rabatt med syrenbuddleja, oregano, vädd och andra hos fjärilar populära växter, så att jag nästa år förhoppningsvis kan få skåda massor av fjärilar i den egna trädgården. Kanske ska jag avsätta en plätt i rabatten för en liten dynghög, för att locka hit sälgskimmerfjäril också?

 

Annika Rastén, biolog, fågelskådare och krönikör.