#82 Andris och vargarna

Om man ska ha en rimlig chans att få uppleva vilda vargar så krävs det att man spenderar lång tid i skogen, att man är väldigt diskret och att man lär sig tyda olika spårtecken. Då kan man lära sig att se på landskapet som en varg, kanske hittar man då en plats där man har utsikt över en plats där en varg kan passera, eller där man kan lyssna efter ylande vargar på sensommaren. Den andra november 2019 pratade Emil från Naturpodden med Andris Fågelviskare som har stor praktisk erfarenhet av att få uppleva vilda vargar i skogarna mellan Gnesta och Nykvarn. I avsnittet berättar Andris om hur han gör för att få uppleva vilda vargar och om några av hans mest spektakulära vargmöten.

I podden hör du låten “Humming and Strumming” med Andy G Cohen (CC BY) nedladdad från Free Music Archive.

Nedan finns tre filmer, först kan du se en kortare film där Andris berättar om några av sina vargmöten, sedan en film om hur du känner igen vargspår med Jonatan Borling. och sist berättar Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Uppsala län, om var det finns varg i länet idag.

I den här filmen berättar Andris om några vargmöten som skedde under mindre än 48 timmar i skogen.
Jonatan Borling berättar om hur man känner igen vargspår. Filmen är inspelad på Stora Agnsjön, Florarnas naturreservat, Uppsala län.
Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Uppsala län, berättar om var det finns vargar i Uppsala län 2019.

Naturpodden har gjort fler avsnitt om varg. I ett får du följa Maria Brandt och Emil när de spårar i vargreviret Glamsen mellan Älvkarleby och Gävle. I ett annat åker Maria och Emil ut med naturturismföretaget Wild Sweden för att försöka få höra ylande varg.