Veckans uppdrag – Leta sidensvansar!

Nu har sidensvansarna dykt upp i Uppsala. De drar runt i flockar och är ganska lätta att få syn på. Veckans naturkasse-uppdrag är att leta sidensvansar! Sidensvansar älskar att äta rönnbär. Så för att hitta sidensvansar kan man hålla utkik i trädtopparna. Vet du ett ställe där det finns mycket rönnbärsträd planterade längs vägen, så är det goda chanser att sidensvansarna kommer dit och kalasar. I närbild är sidensvansen en spektakulärt vacker fågel, med grå-brun fjäderdräkt och klargula och klart rosa små teckningar på vingar och stjärt. De här teckningarna kan man ana mer än se på långt håll, men på nära håll eller med hjälp av kikare kan man få se dem ordentligt. Det man kan spana efter som kännetecken är den mörka ögonmasken och tofsarna på huvudet. De har också ett typiskt läte. De låter som “silverklockor”. Lyssna därför på sidensvansarnas läte innan du ger dig ut på ditt uppdrag.

Gör så här: Leta upp ett bra ställe med mycket rönnbärsträd. Du kan få tips om bra ställen där man sett sidensvans på Artportalen. Tänk efter var du sett alléer, parker med rönnbär. Åk förbi under morgon eller dagtid, gärna med kikare om du verkligen vill se hur fina de är, men det funkar även utan kikare.

Tidsåtgång: Svårbedömt. Det kan ta tid att hitta ett bra ställe. Om du vet ett bra ställe så kan det löna sig att göra flera besök om du inte ser dem första gången.

Innehåll: Chans att kryssa en av våra finaste vinterfåglar.

Nivå: Medel

Foto: Randen Pederson, sidensvans i närbild, och John Leffman, sidensvans i flock. Text av Karin Lindström