Sök skolaktivitet

Skola

Biotopia är ett komplement till skolans undervisning inom naturvetenskap och till förskolans pedagogiska verksamhet inom naturområdet.

Uppdatering 13 maj 2020: Begränsat utbud av aktiviteter som erbjuds under våren 2020

Förändrat aktivitetsutbud för låg- och mellanstadieklasser

På grund av rådande hälsoläge har det blivit nödvändigt att se över de aktiviteter vi brukar erbjuda skolan. Vi vill fungera som en resurs för skolor i Uppsala kommun och samtidigt samverka för att begränsa smittspridning. Detta har lett till att vi nu erbjuder aktiviteter utomhus, fortbildningar och  digitala tips. Info om enskilda aktiviteter nedan.

Aktiviteter för mellanstadiet:
Vandringar med bokad natur/kultur buss

Ta med dina elever ut och upptäck Upplands natur! Nu finns möjligheten för skolor i Uppsala kommun att boka egen buss till några olika vandringsmål runtom i kommunen. Under vandringen får ni gå en sträcka tillsammans med naturvägledare från Biotopia. Längs vägen upplever vi naturen och reflekterar kring biologisk mångfald samt upptäcker och tolkar spår i landskapet vi passerar. En viktig del av dagen är att eleverna ska få prova på att vandra och uppleva hälsoeffekterna av att röra sig i skog och mark. Eleverna orkar alltid gå mycket längre än de själva tror! Vandringen görs över en hel skoldag med bokad natur- och kulturbuss.

De olika vandringar som erbjuds är:
– Vandra Upplandsleden: en natur- och kulturvandring från Länna till Fjällnora.
– Hjälstaviken: vi upptäcker fågellivet och vandrar en sträcka utmed sjön för att titta på naturen.
– Storskogen: vandring i en artrik skogsmiljö med stor biologisk mångfald.

Bokningsförfrågan skickas till info@biotopia.nu

Digitala tips för grundskola

Ibland räcker det med att bara gå runt husknuten för att hitta saker att göra i naturen. Här tipsar vi om enkla övningar och aktiviteter du kan göra med din skolklass i olika sorters naturtyper. Förhoppningsvis finns det något som passar att göra i närheten av er skola.

Till tips för skolan

Fortbildning för lärarlag

Vill ni som lärare få uppslag om aktiviteter ni skulle kunna göra med er klass i naturen som finns tillgänglig nära er skola? Eller kanske inspiration kring någon särskilt aktivitet ni vill göra med era elever i naturen. Vi tar fram ett förslag baserat på de förutsättningar som finns nära er och kan komma ut till er skola och hålla i en fortbildning.  Välkommen med er förfrågan till info@biotopia.nu

Aktivitet för förskola 

Den aktivitet vi just kan erbjuda för förskolegrupper är Småkrypssafari utomhus i Vasaparken. Vi begränsar antalet deltagande barn till max 10 åt gången, så om ni har en större grupp kommer vi behöva dela upp den till flera tillfällen.  Om du är intresserad av att boka in din förskolegrupp för ett besök på Biotopia är du välkommen med din anmälan till info@biotopia.nu

Digitala tips för förskolor

På Biotopias hemsida har vi samlat filmer under rubriken Torsdagskul där vår pedagog Anna berättar om naturvetenskap på ett lekfullt sätt på en nivå som passar för förskoleåldrar. Fakta blandas med pyssel och barnen kan lyssna, lära och prova på när de vill och utan att behöva vara på plats på Biotopia. Sidan uppdateras med nya tips kontinuerligt.
Till Torsdagskul filmer

Boka in besök på museet

Det går fortfarande bra att besöka museet på egen hand med din grupp men ett sådant besök måste också bokas i förväg. Detta eftersom vi försöker se till att vi inte har flera grupper samtidigt och måste begränsa antalet besökare som vistas hos oss på en och samma gång.  Om du är intresserad av att boka in din klass eller grupp för ett besök på Biotopia är du välkommen med din förfrågan till info@biotopia.nu

_______________________________________________________________________

Är du intresserad av att få arbetsmaterial och handledning för hur du själv kan hålla i undervisning utomhus i din skolas närmiljö? Läs mer under Utelektioner och kontakta oss!  

Är du och dina elever (åk 4-9) nyfikna på att ger er ut på vandring? Vi går en dagsetapp längs Upplandsleden tillsammans med er. Ut till leden tar ni er kostnadsfritt med Uppsala kommuns naturbuss. Välj din åldersgrupp i menyn till vänster och läs mer. 

Vill du besöka museet på egen hand med klassen? Vi har däggdjurskryss och fågelkryss som man kan ge som uppdrag till gruppen, och ibland även tipspromenader. Hör av dig till oss innan besöket så kan vi ge aktuell information!

Kontakt: info@biotopia.nu 018-7276370 

Vi vill inspirera er, och tydliggöra biologin genom exempel från naturen i elevernas närhet. Med ökad kunskap vill vi ge eleverna större trygghet att ta till sig naturen och de naturvetenskapliga ämnesområdena. Vårt mål är att väcka nyfikenhet inför naturen och livet. Det kan gälla såväl gölgrodans, lodjurets, hoppkräftans, havsörnens eller människans liv. Vi vill belysa värdet av Upplands natur och skapa en vilja att agera för en hållbar utveckling. Alla skolbesök på Biotopia har en tydlig förankring i läroplanen.

Vi erbjuder pedagogledda aktiviteter och guidningar anpassade för dina elevers eller förskolebarns ålder inom flera arbetsområden. Det går också bra att besöka museet på egen hand med dina elever. Vissa aktiviteter erbjuds under en begränsad tidsperiod. Andra kan man boka under hela terminen. Skolaktiviteterna för låg- och mellanstadiet kan bokas under fasta perioder med olika teman. Använd sökfunktionerna till vänster för att se vårt utbud. Under fliken för lärare hittar du praktisk information inför besöket. Om du planerar ett skolbesök vill vi att du bokar en tid. Information om hur du bokar hittar du om du klickar på Boka till vänster. Kostnaden för en guidning eller aktivitet är gratis för skolor och förskolor från Uppsala kommun. För övriga kostar det 800 kr per klass.

Saknas något eller finns det frågor gällande vårt utbud, tveka inte att kontakta oss: info@biotopia.nu, 018-727 6370 (tis-fre kl. 9 – 17).

Varmt välkomna!