Tillgänglighet

På Biotopia strävar vi efter att ha en tillgänglig verksamhet för alla oavsett funktionsvariation.

Byggnad och faciliteter 

Biotopia består av tre våningar; entréplan, ett övre utställningsplan (dioramor) samt ett källarplan. Det finns möjlighet att använda hiss för att ta sig mellan dessa. Handikappanpassade toaletter finns både vid entrén och på källarplan. 

Utställning 

Utställningarna är rymliga och det finns många sittplatser för den som behöver en stunds vila. På nedre plan kan man hitta naturinformation med kartor och tips på naturområden, bland annat en broschyr om tillgängliga naturområden i Uppsala län. Där finns även en lugnare bibliotekshörna för vuxna med en lyssningsstation för podd och en bildskärm för film. Det finns en lekhörna för yngre barn, ett stort akvarium och ett labbutrymme med förstoringsstationer. 

Vi arbetar med textning av egenproducerade utställningsfilmer, så att fler ska kunna ta del av dem.  

På övre plan finns fem stycken dioramor, som visar djur och natur i Uppland. Vid varje diorama finns en rymlig soffa där man kan sitta. Det finns plats för en rullstol framför soffan. Till vänster om varje diorama finns en knapp som startar ett ljud- och ljusspel som levandegör miljöerna.

För dig som behöver lite extra lugn och ro kan det vara bra att veta att det ibland är inbokade skol- och förskolegrupper på besök, främst på förmiddagar. Ring oss gärna i förväg så kan vi tipsa om när det kan vara lite lugnare. 

Utomhusmiljön 

I Vasaparken utanför museet är det grusade gångar och gräsytor. Det finns en damm med sittplatser för att man ska kunna fika eller vila utomhus. Det finns även en lekplats för barn i parken.

Ladda ner broschyren TillgangligNaturUppsala för att få tips om tillgängliga naturområden runt Uppsala.

Om du har synpunkter, tips eller egna förslag på hur vi kan öka tillgänglighet i vår verksamhet är du välkommen att höra av dig till oss. Skriv gärna ett mail till oss på: biotopia@uppsala.se och berätta!