Sök skolaktivitet

För lärare

Välkommen till Biotopia

Biotopia erbjuder en naturvetenskaplig upplevelse för alla åldrar. Här kan barn och ungdomar upptäcka Upplands spännande natur genom att själva göra aktiviteter. Utforska, tillverka, skapa, labba, lyssna och tryck på knappar. Här möts den analoga och digitala världen i en inspirerande blandning.

Våra fem dioramor på övervåningen visar djur i olika naturmiljöer där eleverna själva kan interagera med surfplattor för att få fram fakta om djuren. Till varje diorama hör en ljus- och ljudberättelse som hjälper till att levandegöra miljön. På nedervåningen finns ett lab, ett akvarium med fiskar från Fyrisån, en lekhörna för de yngsta, ett bibliotek med naturfilm, poddhörna och böcker om djur och natur.

Att tänka på vid skolbesök 

Aktiviteter och guidningar görs antingen tillsammans med någon av våra pedagoger och guider, eller på egen hand. Det finns information under fliken utställningar för de som vill guida sina elever själv.  Vid varje diorama kan det sitta ca 15 personer samtidigt.  

Om du vill komma till Biotopia med en grupp måste du alltid boka besöket i förväg, även om ni väljer att gå runt på egen hand. Vill man boka en pedagogledd aktivitet är det bra att vara ute i god tid. Vi släpper våra bokningsbara tider vid terminsstart. Guidade turer har företräde om det är flera grupper i museet samtidigt. För varje klass kan du boka max en aktivitet/guidning per termin. I flera aktiviteter delar vi upp klassen i två mindre grupper. Vi anpassar övningarna efter elevernas förutsättningar och frågor. Kontakta oss gärna innan ert besök om det dyker upp speciella frågor ni vill att vi tar upp.

Kom gärna en stund innan er inbokade tid, så att alla hinner hänga av sig kläder, äta eventuellt medhavd frukt eller gå på toaletten innan aktiviteten börjar. Vid aktiviteter som börjar utomhus möter vi upp utanför museet. Det finns två öppna garderober, ett mindre antal låsbara skåp (utan avgift), toaletter och skötbord och barnvagnsparkering vid entrén. Det går bra att äta medhavd matsäck eller fika vid borden på nedervåningen. Säg gärna till vid bokningstillfället om ni planerar att stanna och äta lunch. Det är inte tillåtet att gå runt med mat eller ta med mat på övervåningen. Vi uppskattar om de som fikar hos oss även plockar undan efter sig. Det finns fikabord ute i parken där man kan sitta om det är fint väder. Det kan vara flera som besöker Biotopia samtidigt. Visa hänsyn till andra besökare så att alla trivs.

Det finns en lekplats i Vasaparken med lekredskap för mindre och större barn. Det finns även samlingsbord, en damm, ett fågelbord, ett stekelhotell och en ängsyta med vilda växter som man kan besöka på sommaren. Den närmaste busshållsplatsen är vid ekonomikum. Vid ekonomikum finns även en stor betalparkering.