Så ett frö

Den här veckan är naturkassen packad med frön! Tiden är inne att plantera. Ätbara, viktiga eller kanske bara vackra växter kan bli dina nya grannar på balkongen eller uteplatsen i sommar om du planterar nu. Vi tipsar vi om några roliga och fina frön som kan förgylla sommaren.

Gör så här: Köp hem några frön nästa gång du går och handlar. Läs på förpackningen hur fröna ska planteras. Fyll en kruka, balja, hink, mjölkpaket med gödslad planteringsjord. Se till att det finns ett dränerande lager av stenar eller lecakulor i botten så växternas rötter kan få luft. Vattna lagom mycket, men se till att hålla fröet fuktigt den första tiden medan det gror. Efter nån vecka inträffar det det lilla miraklet. Fröet börjar gro!

Nivå: Enkel (man behöver bara komma ihåg att vattna)
Lätta och roliga nybörjarfrön:
Sockerärtor: Växer snabbt och smakar gott! Nackdel: Kräver stort utrymme och något att klättra på.
Blandad sallad: Sallad gror snabbt och det blir fint i odlingslådan. Man kan plocka lyxig egenodlad sallad hela sommaren. Om man sätter en ny rad med jämna mellanrum så har man alltid lite på tillväxt.
Morot: Man måste gallra och vänta ganska länge för att de ska bli riktigt stora. Fast, om man inte har så stort tålamod är även de små mini-morötterna jättegoda och roliga att dra upp ur jorden.

Tidsåtgång: Ca 30 min