Magiska löv

Ingen har väl missat att hela naturen plötsligt exploderar i nya färger. Gult, rött, brunt blandas plötsligt med allt det gröna. Passa på att ge dig ut på lövutflykt i veckan och dokumentera hösten med fina höstbilder! Det finns mycket som är spännande att upptäcka i och bland löven om man tittar lite närmare.

Om man tittar noga på löv kan man upptäcka både svampar, och småkryp som är i full gång med nedbrytningen. Lönnlövens svarta fläckar är tecken på infektion av tjärfläckssvamp. Svampen är en av många organismer som livnär sig på gamla löv. Man kan ibland hitta märkliga klumpar av insektsgaller eller ätspår från larver.

Om man vill följa höstens framfart över landet, kan man gå in på naturens kalender. Där finns rapporter om hur långt hösten har kommit i landet och samlade observationer av lövfällning.

Gör så här: Ta med kamera, eller mobiltelefon ut i en park eller skog. Fotografera eller samla och undersök höstlöv. Vilka färger hittar du? Vilka djur och svampar kan du upptäcka bland löven?

Innehåll: Fina färger, höstiga löv och en del småkryp

Nivå: Enkel

Tidsåtgång: 15-30 min