Kryssa arter!

I dagens naturkasse tipsar vi om krysslistor! I nästan alla människor bor någonstans en samlare. Samlaren gillar att få ihop så många som möjligt av en viss sort. När man ska ut och upptäcka saker i naturen kan krysslistor därför vara en bra sporre! Hur många olika fåglar/blommor/fjärilar lyckas du se? Kanske kan man tävla med varandra om vem som hittar flest.

Det finns olika slags krysslistor, så det gäller bara att bestämma sig för vad man ska samla på. Under höstlovet förra veckan var det en av de stora hamburgerkedjorna som delade ut den “min första skogsbok” av Anja Baklien tillsammans med barnmåltiden. Vi satte av ut i skogen för att test-köra den. I Biotopias butik säljer vi flera böcker av samma serie och de är populära hos våra besökare. Det var roligt att leta efter speciella saker i skogen, och man känner sig nöjd när man lyckas hitta något, och får sätta sitt kryss. Det fanns också en bra text att läsa om det man hittat. Kul aktivitet!

Gör så här: Skaffa en krysslista, t.ex Min första skogsbok. Gå till lämplig miljö för att hitta arter. För unga kryssare är första skogsboken eller liknande (tex småkryp) en bra start. För vuxna kan man beställa artlistor för t.ex fåglar eller blommor och börja samla.

Tidsåtgång: En halvtimmes kryssning kan räcka för nybörjaren. För den mer tävlingsinriktade kryssaren kan man behöva längre tid.

Innehåll: Tävlingsmoment, träning i observation och dokumentation. Träning att lära sig känna igen nya arter.